OpenAI, bu hafta şirketin en son modeli olan o3’ün bir versiyonunu kullanarak, web genelindeki içerikleri dakikalar içinde tek bir ayrıntılı rapora dönüştürebilen Derin Araştırma özelliğini kullanıma sundu.
Bu özellik, işçiler için güçlü bir araç sunuyor çünkü araştırma sürecini otonom bir şekilde tamamlayarak onlara saatler kazandırabiliyor. Ancak, teknolojinin temel modeli işçilerin yerini alabilir mi? Deep Research, bu sorunun cevabını evet olarak veriyor.
zdnet.com’un haberine göre hesabı, bilgilendirici AI içeriği paylaşmaya adanmış bir X kullanıcısı olan Min Choi, Deep Research’ten “OpenAI o3 akıl yürütme modelinin, insanları değiştirebilecek 20 işi, olasılık sırasına göre sıralanmış bir tablo şeklinde listelemesini istedi.
Tablo, Sıralama, İş, Neden İnsandan Daha İyi ve Olasılık sütunlarını içeriyordu.” Choi, daha sonra sohbetin sonuçlarını bir X gönderisi aracılığıyla paylaştı ve bu gönderi, o zamandan beri 984.000 görüntüleme aldı.
Deep Research just dropped a wild list…
20 jobs that OpenAI o3 will replace humans. pic.twitter.com/rB45IUqheC
— Min Choi (@minchoi) February 4, 2025
Tam da vergi beyannamesi dönemine denk gelen bu dönemde, “vergi hazırlayıcısı” rolünün %98 oranında değiştirilme olasılığı, ChatGPT tarafından “neredeyse kesin otomasyon” olarak değerlendirildi.
ChatGPT, yapay zekanın vergi kurallarını ve hesaplamalarını hızlı bir şekilde işleyebildiği için bu görevde bir insandan daha iyi olacağını ve çok daha hızlı çalışacağını açıkladı. Ayrıca, AI destekli vergi yazılımlarının zaten mevcut olduğunu vurgulayarak argümanını destekledi.
ChatGPT’nin yerini alacağı 20 iş
Listede adı geçen diğer meslekler ise sırasıyla şöyle: veri girişi görevlisi, tele pazarlamacı, muhasebeci, hukuk müşaviri, randevu planlayıcısı, sanal asistan, transkripsiyonist, düzeltmen, metin yazarı, müşteri hizmetleri temsilcisi, e-posta pazarlamacısı, içerik pazarlamacısı, sosyal medya yöneticisi, tercüman, teknik destek analisti, işe alım uzmanı, pazar araştırma analisti, seyahat acentesi ve öğretmen.
ChatGPT’nin önerdiği tüm işlerin ortak bir alt teması, bu rollerin çoğunlukla yapay zekanın otonom olarak etkin bir şekilde yerine getirebileceği teknik becerilere dayanmasıdır. Örneğin, yapay zeka etkili bir şekilde yazıya dökme, çeviri yapma ve düzeltme okuma gibi görevleri yerine getirebilir, bu da insanların bu işlerin zorlayıcı becerilerini yerine getirme gerekliliğini azaltır.
Yapay zekanın bir diğer güçlü yönü ise büyük miktarda veriyi analiz etme, sonuçlar çıkarma ve hatta bu analizlere dayalı eylemler gerçekleştirme yeteneğidir. Bu nedenle, sosyal medya yöneticisi, işe alım uzmanı, seyahat acentesi, pazar araştırma analisti, randevu planlayıcısı, muhasebeci ve hukuk müşaviri gibi roller, sorumluluklarının merkezinde bu süreçlerin yer aldığı için daha fazla tehlike altında kabul edilmektedir.
Kuruluşlar henüz AI’yı yaygın olarak benimsemeye hazır değil
Öte yandan ChatGPT tarafından yapılan analiz, yapay zekanın yalnızca zor becerileri etkili bir şekilde gerçekleştirme becerisini hesaba katıyor. Ancak iletişim, eleştirel düşünme, çatışma çözümü, liderlik, zaman yönetimi ve kişilerarası beceriler gibi yumuşak beceriler de başarı için eşit derecede önemlidir ve yapay zeka bu yetenekleri kopyalayamaz.
Ayrıca, kuruluşlar henüz AI’yı yaygın olarak benimsemeye hazır değil. Örneğin, yakın zamanda yayınlanan bir Accenture raporu, iş liderlerinin AI’yı kuruluşlarda yaygın olarak uygulamasını engelleyen birçok engelin hala bulunduğunu gösterdi ; örneğin yatırım getirisi konusunda netlik eksikliği, altyapı sınırlamaları ve çalışanlardan kopukluk.
More Stories
Ordu Üniversitesi’nin Uluslararası Projesi
Bakan Ersoy deprem bölgesinde: ‘377 vakıf kültür varlığının restorasyon çalışmalarına başladık’
Rafine Unlar Kanser Riskini Artırıyor