Bakan Bolat: Suriye ile ekonomik, yatırım ve ticaret iş birliğimiz bundan sonra çok hızlı artacaktır

“`html

Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın Suriye Ziyareti Sonrası Değerlendirmeleri

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, iki günlük Suriye ziyaretinin ardından önemli açıklamalarda bulundu. Bu geziyi son derece faydalı ve verimli bir şekilde tamamladıklarını belirten Bakan Bolat, “Ekonomik, yatırım ve ticaret iş birliğimizin hızla ilerleyeceğini öngörüyoruz. Ekonomik entegrasyon için derhal yeni anlaşmaların imzalanması ve mevcutların güncellenmesi şart. Yatırımların teşvik edilmesi, korunması, çifte vergilendirme sorunlarının ortadan kaldırılması, bankacılık iş birliği, Türk bankalarının Suriye’de faaliyet göstermesi gibi unsurlar kritik önem taşıyor. Ayrıca, Ro-Ro seferlerinin başlatılması, gümrüklerdeki aksaklıkların giderilmesi ve iki ülke taşımacılık şirketleri arasında karşılıklı seferlerin düzenlenmesi konularında hızla ilerlemek istiyoruz.” dedi.

Bakan Bolat ve beraberindeki heyet, Suriye’nin başkenti Şam’da bir dizi görüşme gerçekleştirdi. Ziyaret sırasında Suriye Ekonomi ve Sanayi Bakanı Nidal eş-Şa’ar, Maliye Bakanı Muhammed Yusr Berniyye, Ulaştırma Bakanı Yarub Bedir ve Suriye Kara ve Deniz Limanları Genel İdaresi Müdürü Kuteybe Ahmed Bedevi ile bir araya geldi.

Türkiye’ye dönüşünden önce basın mensuplarına açıklama yapan Bolat, Suriye’nin uzun bir iç savaştan çıktığını hatırlatarak, “Halk, 8 Aralık 2024’te özgürlüklerine kavuştu. Suriye’de gerçekleşen devrimin sonucunda direnişçiler tarafından kurulan milli birlik hükümeti, geçiş sürecini yöneterek ülkenin istikrar kazanması ve ekonomisinin yeniden inşası adına çabalıyor.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin Destek Politikasına Vurgu

Bakan Bolat, Türkiye’nin her zaman Suriye halkının özgürlük mücadelesinin yanında yer aldığını ifade ederken, “Ülkemiz, savaş sebebiyle büyük bir göç dalgasıyla karşı karşıya kaldı ve Suriyeli kardeşlerimizin sığındığı en büyük ülke olduk. Türkiye, bu süreçte ev sahipliği ve yardımlaşma görevini en iyi şekilde yerine getiriyor. Şimdi, Suriye’de daha büyük bir mücadele dönemi başlıyor. Devlet ve ekonomiyi yeniden inşa etme çabası içindeler.” dedi.

Bolat, Suriye’deki yeni yönetimin ihtiyaç duyduğu destek konularında Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin yardımcı olma gayretinde olduğunu vurguladı. “Suriye’nin istikrarı ve ekonomik gelişimi, Türkiye’nin istikrarı ile doğrudan bağlantılıdır. güçlü bir Türkiye, terör sorununu çözüme kavuşturmak ve göç problemini aşmak demektir.” şeklinde konuştu.

İlk Şam Ziyareti ve Gelecek Planları

Bakan Bolat, yaptığı görüşmelerin verimli geçtiğini belirterek, “Resmi ve özel sektör temsilcilerinden oluşan karma bir heyetle ilk defa Suriye’yi ziyaret ettik. Bu toplantılarda, sektör uzmanları beklentilerini dile getirdiler ve çatışma sonrası ilk adımları birlikte atmaktan mutluluk duyuyoruz.” şeklinde görüş bildirdi.

Genel değerlendirmelerini sürdüren Bolat, “Suriye’deki yetkililer, Türkiye’ye olan minnetlerini dile getirerek, ‘Türkiye, daima yanımızda durdu.’ ifadesini kullandılar. Ticaretin arttırılması ve ortak yatırımların hayata geçirilmesi noktasında Türkiye ile iş birliği arayışlarının sürdüğünü belirttiler.” dedi.

Geleceğe Dönük İş Birliği ve Anlaşmalar

Bolat, “Yeni dönemde, Suriye ile kapsamlı bir Ekonomik Ortaklık Anlaşması yapma niyetimizi paylaştık. İki ülke arasında gümrük vergilerinin azaltılması, ortak yatırımların teşvik edilmesi ve altyapının onarımı konularında iş birliği için oldukça hevesliyiz.” diyerek sözlerini tamamladı.

Genel olarak faydalı bir ziyaret gerçekleştirdiklerini belirten Bakan Bolat, “Ticari ve ekonomik ilişkilerimizde çok hızlı bir ilerleme kaydedeceğiz.” diyerek, önemli gelişmelere işaret etti.

“`

Related Posts

Hindistan ile turizim savaşları mı başlıyor? Milyon dolarlar risk altında!

Türkiye’nin, Hindistan ile Pakistan arasında süregelen ve şimdi de savaşa dönüşn siyasi gerilimde Pakistan’a yakın durduğunu savunan Hint medyası ve sosyal medya kullanıcıları Türkiye’ye yönelik boykot çağrısı yaptı. TurkeyBoycott etiketiyle yapılan …

Türkiye’nin 40 yıllık ünlü çay markası satışa çıkarıldı

Dünyanın önde gelen kahve ve çay şirketlerinden biri olan Jde Peet’s, Türkiye operasyonlarını yeniden yapılandırma kararı alarak çay birimi Of Çay’ı elden çıkarma sürecini başlattı. 1985 yılında Rize’nin Of ilçesinde kurulan ve 2019’da Jde Peet’s …

Litvanya’nın dış ticaret açığı derinleşiyor

Litvanya’nın dış ticaret dengesi 2025 yılı Mart ayında sert bir şekilde bozuldu. Ülkenin ticaret açığı Mart 2025’te 0.665 milyar euroya yükseldi. Bu rakam, geçen yılın aynı ayında kaydedilen 0.286 milyar euroya kıyasla önemli bir artış anlamına …

Kruvaziyer turizmin rotası Kuşadası

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 4 ayda limanlara uğrak yapan kruvaziyer gemi sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 37,4 artışla 169’a, kruvaziyer yolcu sayısının ise yüzde 52,3 artışla 205 bin 758 yolcuya yükseldiğini bildirdi. Bakan Uraloğlu, “Kuşadası limanı 75 bin 499 yolcu ve 67 kruvaziyer gemi ile en fazla yolcu ve geminin uğrak yaptığı liman oldu.” dedi

Otellerde doluluk pandemi sonrasının en düşüğünde

Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre, mart ayında otellerin doluluk oranı yüzde 26,79’a gerileyerek pandemi sonrası en düşük seviyeyi gördü. Geceleme sayısı da geçen yıla göre düşerken, ziyaretçilerin kalış süresi kısaldı.

Tefecilere büyük vurgun! 75 gayrimenkul, 34 araba, binlerce çek ve senet…

Tefecilere yönelik Çanakkale merkezli 3 ilde düzenlenen operasyonda, 1 milyar 250 milyon TL değerindeki 75 gayrimenkule ve 34 araca el konuldu. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya operasyına ilişkin kişisel X hesabında yaptığı paylaşımda operasyonun …