CHP Milletvekili Ümit Özlale TCMB kararlarını yorumladı! ‘Amaç: Yapılan hukuksuzluklar sonucu…’

Prof. Dr. Ümit Özlale’den TCMB Kararları Hakkında Değerlendirme

CHP İzmir Milletvekili Prof. Dr. Ümit Özlale, bugün TCMB’nın aldığı kararlar hakkında sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda ekonomiyi yorumladı.

Özlale, ”Ekonomiyle arası olmayanlar için TCMB kararlarını özetlemeye çalıştım. Amaç, yapılan hukuksuzluklar sonucu eriyen rezervleri biriktirmek ve TL’yi cazip hale getirmek” şeklinde ifadeler kullandı.

Prof. Dr. Ümit Özlale’nin değerlendirmesi şu şekilde:

”Ekonomiyle arası olmayanlar için TCMB kararlarını özetlemeye çalıştım.

Amaç: Yapılan hukuksuzluklar sonucu eriyen rezervleri biriktirmek ve TL’yi cazip hale getirmek

Maliyet: Özellikle ihracatçılar ve dövizle çalışan şirketler için yeni yükler ve maliyetler geliyor.  Yani yapılan hukuksuzluğun bedelinin bir kısmı da bu kesime ödetiliyor.

Öne çıkan adımlar:

  • Döviz Mevduatlara Yeni Yük: Bankalar, dövizle açılan hesaplar için daha fazla para kenarda tutmak zorunda kalacak. Bu durum döviz mevduatlarını daha maliyetli hale getiriyor.
  • Döviz Repo İşlemleri Kısıtlanıyor: Yurt içindeki şirketlerin yaptığı döviz bazlı repo işlemleri (kısa vadeli borçlanma araçları) için bankalara daha yüksek zorunlu karşılık getirildi. Amaç, TL’yi cazip hale getirmek.
  • Şirketlere TL Mevduat Baskısı: Bankaların, şirketlerden topladığı TL mevduatın oranının artırılması bekleniyor. TL’yi artırmayan bankalar ceza riskiyle karşı karşıya kalacak.
  • TL Zorunlu Karşılıklara Daha Fazla Teşvik: Bankalar, TL hesapları için yatırdıkları zorunlu karşılıklardan daha fazla getiri sağlayacak. Bu durum bankaları TL’ye yönlendirecek.
  • İhracatçıya Döviz Satma Zorunluluğu Devam: İhracat yapan firmalar, döviz gelirlerinin en az %35’ini Merkez Bankası’na satmak zorunda olacak. Bu uygulama 31 Temmuz 2025 tarihine kadar devam edecek.
  • Döviz Bozdurana Ekstra Destek: İhracatçı firmaların dövizlerini TL’ye çevirme karşılığında sunulan teşvik oranı artırıldı. 31 Temmuz 2025 tarihine kadar dövizin TL’ye çevrilmesi, %3 destek sağlayacak.

Son olarak, Kavcıoğlu dönemiyle benzerliklerin olduğuna dikkat çekilirken farkların da olduğu belirtiliyor. Farklılıkların ana nedeni ise ”yangın söndürme” yerine ”makroihtiyati çerçeve” vurgusunun yapılmış olmasıdır.

TCMB DÜZENLEMELERİ

TCMB’nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, Türk Lirası’nın desteklenmesi amacıyla makroihtiyati çerçevede yapılan değişiklikler şu şekildedir:

  • Yabancı Para Mevduatlara Yönelik Zorunlu Karşılıklar: Tüm vadelerde zorunlu karşılık oranları 200 baz puan artırıldı.
  • Yerli Yatırımcılarla Yapılan Yabancı Para Cinsi Repo İşlemleri: 1 yıla kadar vadeli bu işlemler için sağlanan fonlar için zorunlu karşılık oranı 400 baz puan artırıldı ve hesaplama yöntemi değiştirildi.
  • Tüzel Kişi TL Mevduat Oranı: Tüzel kişi TL mevduat oranı %60’ın altında kalan bankalar için her ay 0,3 puan artırma hedefi getirildi.
  • TL Mevduatlar İçin Zorunlu Karşılıklar: Bu kararlara uygulanan faiz veya telafi oranı, TCMB ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin %84’ünden %86’sına çıkarıldı.
  • İhracat Bedellerinin Dönüştürülmesi: İhracat Genelgesi’nde yapılan değişiklik sonucunda, ihracat bedellerinin TCMB’ye satışında asgari oran 31 Temmuz 2025 tarihine kadar %35 olarak belirlendi.
  • Döviz Gelirlerinin TL’ye Dönüşümü: Döviz gelirlerinin TL’ye dönüşümünde uygulanan destek oranı, 31 Temmuz 2025 tarihine kadar %3’e yükseltildi.

Related Posts

Altının gramı ne kadar oldu?

Altının gramı, güne düşüşle başlamasının ardından 4 bin 301 liradan işlem görüyor. Dün ons fiyatındaki yükselişe paralel değer kazanan altının gram fiyatı, günü yüzde 0,5 artışla 4 bin 303 liradan tamamladı. Altının gram fiyatı, yeni güne ise düşüşle başlamasının ardından saat 09.35 itibarıyla önceki kapanışına göre yüzde 0,1 azalışla 4 bin 301 lira seviyesinde bulunuyor. Çeyrek altın 7 bin 120 liradan, Cumhuriyet altını 28 bin 340 liradan satılıyor.

Avrupa’da kartlar yeniden dağıtılıyor: 1 Ocak 2028’de Ruslarla ilişki tamamen kesilecek

Avrupa Birliği Komisyonu, Rusya’dan doğal gaz ve LNG ithalatının 2027 sonuna kadar tamamen yasaklanmasını teklif etti. Yeni yasa teklifiyle birlikte, AB ülkeleri Rus gazına olan bağımlılığını aşamalı olarak 1 Ocak 2008’e kadar sonlandıracak.

Ordu’daki 2 bin 500 yıllık kaleye yoğun ilgi! 14 günde 35 bin kişi

Ünye Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı, yaptığı yazılı açıklamada, Karadeniz’in en önemli kültürel miraslarından biri olarak kabul edilen Ünye Kalesi’nin restorasyonu sonrası açılması ile adeta ziyaretçi akınına uğradığını belirtti. Tavlı, son 14 günde …

Avrupalı otomobil devleri zemin kaybediyor: Çin elektrikli araç üretiminde zirvede

Uluslararası Temiz Ulaşım Konseyi’nin raporuna göre, Çinli üreticiler elektrikli araç pazarında büyük ivme kazanırken, Avrupalı üreticiler 2024’te geride kaldı. Tesla küresel liderliğini korusa da Çinli BYD ve Geely hızla arayı kapatıyor.

Mahfi Eğilmez: Gösteriş tüketimi

Mahfi Eğilmez: Gösteriş tüketimi

Piyasalarda Fed tedirginliği: Altın frene bastı

İsrail ve İran arasında yoğunlaşan çatışmaların daha geniş çaplı bir bölgesel çatışma korkusunu körüklemesi ve yatırımcıları güvenli liman varlıklarına yöneltmesiyle ons altın sabah erken saatlerde 2 ayın zirvesini gördü. ONS ALTINDA SON DURUM Erken …