Petrol devlerinin karı ilk çeyrekte yüzde 20 eridi

Petrol Devlerinin Karları 2025 Yılı İlk Çeyreğinde Geriledi

2025 yılının ilk çeyreğinde, 8 petrol devi şirketin bilançolarında gerileme görüldü. Amerikalı ExxonMobil ve Chevron ile Hollandalı Royal Dutch Shell, İngiliz bp, Fransız TotalEnergies, İtalyan Eni, Norveçli Equinor ve Çin Ulusal Denizaşırı Petrol Şirketi’nin (CNOOC) karları, 2024’ün aynı dönemine göre yüzde 21,3 azalarak 20 düşüş gösterdi.

Petrol Firmalarının Elde Ettiği Karlar

Bu dönemde, ExxonMobil yaklaşık 7,71 milyar dolar, Shell 5,58 milyar dolar, CNOOC 5,01 milyar dolar, TotalEnergies 3,85 milyar dolar, Chevron 3,50 milyar dolar, Equinor 2,63 milyar dolar, bp 1,38 milyar dolar ve Eni 1,34 milyar dolar kar elde ettiğini duyurdu.

Geçen yılın aynı dönemine kıyasla, bp yüzde 49,3, Chevron yüzde 36,4, TotalEnergies yüzde 32,7, Shell yüzde 27,8, CNOOC yüzde 7,9, ExxonMobil yüzde 6,2, Eni yüzde 2,9 ve Equinor yüzde 1,5 daha az kar açıkladı.

ExxonMobil geçen yılın ilk çeyreğinde yaklaşık 8,22 milyar dolar, Shell 7,73 milyar dolar, CNOOC 5,44 milyar dolar, TotalEnergies 5,72 milyar dolar, Chevron 5,50 milyar dolar, Equinor 2,67 milyar dolar, bp 2,72 milyar dolar ve Eni 1,38 milyar dolar kar açıklamıştı.

Söz konusu firmalar, geçen yılın ilk 3 ayında yaklaşık 39,4 milyar dolar civarında net gelir elde ederken bu yılın aynı döneminde gelirleri yaklaşık 31 milyar dolar olarak kayıtlara geçti.

Brent ve WTI Petrol Fiyatlarındaki Düşüş

Uzmanlar, ABD Başkanı Donald Trump’ın korumacı ticaret politikalarının ve OPEC+ ülkelerinin üretimi artırmaya yönelik hamlelerinin etkisiyle petrol fiyatlarının düşüşünün, küresel petrol şirketlerinin karlılığına olumsuz yansıdığını belirtiyor.

Trump’ın görevi devraldığı 20 Ocak’tan bu yana, Brent petrol yüzde 25,1 düşerek yaklaşık 19,9 dolar, WTI ham petrol ise yüzde 26,4 azalarak yaklaşık 20,2 dolar değer kaybetti.

Brent petrolün varil fiyatı bugün itibarıyla kapanışa göre yaklaşık yüzde 3,2 azalarak 59,36 dolara geriledi. Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili ise 56,16 dolardan işlem gördü. Her iki referans ham petrol türünün fiyatı Şubat 2021’den bu yana en düşük seviyeye geriledi.

Uzmanların Görüşleri

ICIS’te Petrol Piyasaları ve Enerji Dönüşümü Direktörü Ajay Parmar, düşen petrol fiyatlarının şirketlerin karlılık oranlarını azalttığının altını çizdi. Parmar’a göre, şirketlerin yatırım getirilerini artıran petrol arama ve üretim faaliyetleri üzerinde düşük fiyatlar etkili oluyor.

Petrol fiyatlarının uzun vadede istikrar kazanmasının beklenmediğini belirten Norveç Oslo Üniversitesi’nden Francesco Sassi ise, petrol piyasalarının ekonomik faktörlerin yanı sıra enerji ilişkileri ve siyasi durumlarla da şekillendiğini vurguladı.

Genel olarak, küresel petrol talebindeki artışın yavaşlaması ve üretim fazlasıyla karşı karşıya kalınması, petrol şirketlerinin karlarını olumsuz etkilemeye devam edebilir.

Related Posts

Hindistan ile turizim savaşları mı başlıyor? Milyon dolarlar risk altında!

Türkiye’nin, Hindistan ile Pakistan arasında süregelen ve şimdi de savaşa dönüşn siyasi gerilimde Pakistan’a yakın durduğunu savunan Hint medyası ve sosyal medya kullanıcıları Türkiye’ye yönelik boykot çağrısı yaptı. TurkeyBoycott etiketiyle yapılan …

Türkiye’nin 40 yıllık ünlü çay markası satışa çıkarıldı

Dünyanın önde gelen kahve ve çay şirketlerinden biri olan Jde Peet’s, Türkiye operasyonlarını yeniden yapılandırma kararı alarak çay birimi Of Çay’ı elden çıkarma sürecini başlattı. 1985 yılında Rize’nin Of ilçesinde kurulan ve 2019’da Jde Peet’s …

Litvanya’nın dış ticaret açığı derinleşiyor

Litvanya’nın dış ticaret dengesi 2025 yılı Mart ayında sert bir şekilde bozuldu. Ülkenin ticaret açığı Mart 2025’te 0.665 milyar euroya yükseldi. Bu rakam, geçen yılın aynı ayında kaydedilen 0.286 milyar euroya kıyasla önemli bir artış anlamına …

Kruvaziyer turizmin rotası Kuşadası

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 4 ayda limanlara uğrak yapan kruvaziyer gemi sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 37,4 artışla 169’a, kruvaziyer yolcu sayısının ise yüzde 52,3 artışla 205 bin 758 yolcuya yükseldiğini bildirdi. Bakan Uraloğlu, “Kuşadası limanı 75 bin 499 yolcu ve 67 kruvaziyer gemi ile en fazla yolcu ve geminin uğrak yaptığı liman oldu.” dedi

Otellerde doluluk pandemi sonrasının en düşüğünde

Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre, mart ayında otellerin doluluk oranı yüzde 26,79’a gerileyerek pandemi sonrası en düşük seviyeyi gördü. Geceleme sayısı da geçen yıla göre düşerken, ziyaretçilerin kalış süresi kısaldı.

Tefecilere büyük vurgun! 75 gayrimenkul, 34 araba, binlerce çek ve senet…

Tefecilere yönelik Çanakkale merkezli 3 ilde düzenlenen operasyonda, 1 milyar 250 milyon TL değerindeki 75 gayrimenkule ve 34 araca el konuldu. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya operasyına ilişkin kişisel X hesabında yaptığı paylaşımda operasyonun …