Tam 432 robot, 7.500 tonluk binayı farklı bir bölgeye taşıyor

Şanghay’da Tarihi Bir Bina Kompleksi, Robot Ordusuyla Yer Değiştiriyor

Çin’in Şanghay kentinde bulunan yaklaşık 100 yıllık bir bina kompleksi, adeta yürüyen bir robot ordusuyla birlikte her gün 10 metre yer değiştiriyor. Toplamda 7.500 ton ağırlığındaki bu tarihi yapı, yer altına inşa edilecek kültürel ve ticari alanlar için geçici olarak 432 robot tarafından taşınıyor.

Huayanli kompleksi isimli bu yapı 1920’ler ve 30’larda inşa edilmiş. Doğal olarak eski yapısından dolayı taşınması çok daha zor. Geleneksel Shikumen tarzında tasarlanan bu bina grubu, Zhangyuan adlı tarihi bir bölgenin parçası olarak biliniyor. Bu nedenle yıkılması söz konusu değil. Burası hem Çin’e hem de Batı mimarisine ait unsurların bir arada bulunduğu özel bir alan ve yaklaşık 140 yıllık bir geçmişi var.

Proje kapsamında binanın altına üç katlı bir yer altı yapısı inşa edilecek. İçerisinde 53.000 metrekarelik yeni kültürel ve ticari alanlar, 100’den fazla araçlık bir otopark ve metro bağlantılı bir ulaşım merkezi olacak.

İşte işin en ilginç kısmı ise yıkılması düşünülmediğinden bu devasa yapının yerinden kaldırılarak 432 küçük yürüme robotuyla milim milim yeni konumuna doğru yavaşça hareket ettiriliyor. Bu robotlar yapıyı nazikçe havaya kaldırıp adım adım ilerletiyor.

Zhangyuan bölgesindeki yapıların oldukça sıkışık ve dar aralıklı olması, klasik inşaat yöntemlerinin kullanılmasını imkânsız hale getirmiş. Bu yüzden proje ekibi çözümü kullandıkları bu robot teknolojisinde bulmuş. Temel kazıları için dar alanlarda hareket edebilen delici robotlar, sadece 1.2 metre genişliğe sahip alanlarda çalışabiliyor.

YAPAY ZEKA DA İŞİN İÇİNDE

Tabii yürütülen bu hassas iş sadece robotlara bırakılmamış. Kullanılan yapay zeka teknolojisi, bu robotların farklı zeminleri algılayabilmesi ve ona göre hareket etmesi için devreye giriyor. Toprak, taş ya da beton gibi sert engelleri ayırt edebilen robotlar, hareket kabiliyetlerini ona göre yapıyor ve binanın zarar görmesini engelliyor. Mühendisler, yapıları ve alanı lazer tarayıcılar ve bina bilgi modelleme (BIM) teknolojisiyle üç boyutlu olarak modellemiş. Bu sayede olası çarpışmalar önceden tespit edilmiş, en güvenli taşıma rotaları hesaplanmış ve toprak tahliyesi için özel eğimli taşıma yolları tasarlanmış.

Projenin başındaki isimlerden Zhang Yi, bu sistemi bir fabrika hattı gibi düşündüklerini söylüyor: raylı vinçler ve konveyör bantlarla toprağı hızla dışarı taşıyıp minimum gürültü ve aksama sağlamışlar.

Tüm bu işlemler tamamlandığında Huayanli kompleksi tekrar orijinal yerine yerleştirilecek. Yenilenen Zhangyuan ise hem tarihi dokusunu koruyacak hem de modern alt yapısıyla metroya, alışveriş alanlarına ve çevredeki yüksek binalara bağlanacak.

Related Posts

Kediler uyurken neden çoğunlukla sol tarafa yatıyor?

Kedi sahiplerinin dikkatini çekmiş olabilir: Kediniz uyurken hep aynı tarafa mı yatıyor? Yeni bir araştırma, kedilerin çoğunlukla sol yanlarına yatmayı tercih ettiklerini ve bunun basit bir alışkanlıktan ibaret olmayabileceğini öne sürüyor. Yapılan …

Hayvanlar bitkilerin çıkardığı gizli seslere tepki veriyor

Bilim insanları, ilk kez bir hayvanın, bir bitkinin çıkardığı “gizli” sese tepki verdiğine dair kanıt elde etti.

S.T.A.L.K.E.R. 2, PS5’e geliyor

S.T.A.L.K.E.R. 2, bugüne dek yalnızca PC ve Xbox Series platformlarında oynanabiliyordu. GSC Game World, oyunun yıl sonunda PlayStation 5’e geleceğini ve PS5 Pro için özel olarak optimize edileceğini duyurdu. Yeni yayınlanan tanıtım fragmanında …

TikTok’un migren tavsiyesi kola ve patates kızartması işe yarıyor mu?

Migren, İngiltere’de 10 milyon, Türkiye’de de 13 milyon insanı etkileyen bir hastalık. Geleceği değiştirebiliyor, kariyerleri bitirebiliyor ve dünyaları küçültebiliyor. Dolayısıyla, bir şeylerin migreni “tedavi” ettiği ya da en azından atakları uzaklaştırabileceği söylentisi çıkınca, insanlar doğal olarak bunu deniyor.

Elektronik deri ile sağlığın geleceği yeniden şekilleniyor

Bilim dünyası, sağlık teknolojilerinde çığır açan bir yeniliğe imza attı. Kendini onaran elektronik deri (e-deri), giyilebilir teknoloji alanında devrim niteliğinde bir adım olarak karşımıza çıktı. Vücuda yapışarak biyolojik verileri sürekli izleyen …

Dünya UFO Günü: Yanıt bulmaya her zamankinden daha yakın olabilir miyiz?

Dünya UFO Günü: Yanıt bulmaya her zamankinden daha yakın olabilir miyiz?