Türkiye’den Avrupa’ya gönderilen 20 farklı ürün zehirli çıktı: İade ettiler

Tarım ve Orman Bakanlığı, Avrupa Birliği Standartlarına Uyumlu Yeni Pestisit Yönetmeliği Yayımladı

Tarım ve Orman Bakanlığı, 7 Ocak 2025 tarihinde pestisit limitlerini Avrupa Birliği (AB) standartlarına uyumlu hale getiren yeni bir yönetmelik yayımladı. Yönetmelik, üç ay içinde tam uyum sağlanacağını belirtirken, bu tarihten önce üretilen gıdaların raf ömrü boyunca piyasada kalabileceği ifade edilmişti. Ancak, AB ülkelerinden Türkiye’ye ithal edilen gıdalara yönelik art arda gelen bildirimler, ciddi sorunları ortaya koymaktadır.

11 Nisan: Üzüm Yapraklarında “Pestisit Kokteyli” İhlali

Diken’den Ayşegül Kasap’ın haberine göre Almanya, Türkiye’den ithal edilen üzüm yapraklarında beş farklı pestisit tespit etti. “Pestisit kokteyli” olarak tanımlanan bu durum, ürünlerin “potansiyel risk” gerekçesiyle piyasadan çekilmesine neden oldu.

15 Nisan: Antep Fıstığı ve Kekikte Limit Aşımı

İtalya, Türkiye’den gelen kabuklu antep fıstıklarında izin verilen aflatoksin B1 limitinin 1,3 katı, toplam aflatoksinin ise 1,11 katı fazla olduğunu bildirdi. Ürünler “tehlikeli” koduyla sınırdan reddedildi. Aynı gün Belçika, kurutulmuş kekiklerde pirolizidin alkaloidlerini 14,9 kat fazla tespit ederek ürünleri “tehlikeli” kategorisiyle geri çevirdi.

16 Nisan: İncir ve Ekmekte Toksik Madde Tespiti

Hollanda, Türkiye’den ithal edilen incirlerde aflatoksin B1’in 1,6 kat, okratoksinin 1,1 kat fazla olduğunu saptadı. Ürünler “tehlikeli” koduyla bildirime konu oldu. Slovakya ise buğday ekmeğinde propiyonik asit (E280) ve benzoik asit (E210) tespit etti. Propiyonik asit limiti 1,24 kat aşarken, benzoik asit hiç olmaması gereken bir maddenin varlığıyla dikkat çekti. Bu maddeler migren, astım ve hiperaktivite gibi sağlık sorunlarına yol açabileceği için ekmekler “potansiyel tehlike” koduyla geri çağrıldı.

17 Nisan: Kuru İncir ve Nohut Ununda Sorunlar

Almanya, kuru incirlerde okratoksin A’nın 3,3 kat fazla olduğunu, organik nohut ununda ise salmonella bulunduğunu bildirdi. Her iki ürün de “tehlikeli” koduyla piyasadan çekildi.

22 Nisan: Limon, Çikolata ve Maydanozda İhlaller

Bulgaristan, Türkiye’den ithal edilen limonlarda chlorpyrifos-methyl pestisitini 14,9 kat fazla tespit etti. Belçika, çikolatalarda etiketsiz buğday alerjeni saptayarak ürünleri geri çekti ve kamuoyunu bilgilendirdi. İsviçre, kurutulmuş maydanozda kereviz alerjeni buldu ve “tehlikeli” koduyla ürünleri toplattı.

23 Nisan: Limonlarda Rekor Pestisit Seviyesi

Bulgaristan, Türkiye’den gelen limonlarda prokloraz pestisitini izin verilen limitin 42,7 katı fazla buldu. İtalya ve Hollanda, kuru incir ve incirlerde aflatoksin B1’in sırasıyla 3,9 ve 4,5 kat fazla olduğunu bildirerek ürünleri sınırdan reddetti.

24-25 Nisan: Kayısı ve Nane Sorunları

Almanya, organik kayısı parçalarında aflatoksin ve okratoksin A limitlerinin aşıldığını, kurutulmuş nanelerde ise salmonella tespit edildiğini duyurdu. Ürünler “tehlikeli” ve “potansiyel risk” kodlarıyla işlem gördü.

30 Nisan-5 Mayıs: Kabak, Kahve ve Çerezde Tespitler

Avusturya, kabaklarda pestisit limitinin 2,7 kat aşıldığını bildirdi. Almanya, kahve içeceğinde izinsiz sibutramin, kavrulmuş mısır çerezinde glisidol tespit etti. Yunanistan ise susam tohumlarında salmonella buldu. Tüm ürünler “tehlikeli” veya “potansiyel risk” koduyla reddedildi.

Related Posts

Altının gramı ne kadar oldu?

Altının gramı, güne düşüşle başlamasının ardından 4 bin 301 liradan işlem görüyor. Dün ons fiyatındaki yükselişe paralel değer kazanan altının gram fiyatı, günü yüzde 0,5 artışla 4 bin 303 liradan tamamladı. Altının gram fiyatı, yeni güne ise düşüşle başlamasının ardından saat 09.35 itibarıyla önceki kapanışına göre yüzde 0,1 azalışla 4 bin 301 lira seviyesinde bulunuyor. Çeyrek altın 7 bin 120 liradan, Cumhuriyet altını 28 bin 340 liradan satılıyor.

Avrupa’da kartlar yeniden dağıtılıyor: 1 Ocak 2028’de Ruslarla ilişki tamamen kesilecek

Avrupa Birliği Komisyonu, Rusya’dan doğal gaz ve LNG ithalatının 2027 sonuna kadar tamamen yasaklanmasını teklif etti. Yeni yasa teklifiyle birlikte, AB ülkeleri Rus gazına olan bağımlılığını aşamalı olarak 1 Ocak 2008’e kadar sonlandıracak.

Ordu’daki 2 bin 500 yıllık kaleye yoğun ilgi! 14 günde 35 bin kişi

Ünye Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı, yaptığı yazılı açıklamada, Karadeniz’in en önemli kültürel miraslarından biri olarak kabul edilen Ünye Kalesi’nin restorasyonu sonrası açılması ile adeta ziyaretçi akınına uğradığını belirtti. Tavlı, son 14 günde …

Avrupalı otomobil devleri zemin kaybediyor: Çin elektrikli araç üretiminde zirvede

Uluslararası Temiz Ulaşım Konseyi’nin raporuna göre, Çinli üreticiler elektrikli araç pazarında büyük ivme kazanırken, Avrupalı üreticiler 2024’te geride kaldı. Tesla küresel liderliğini korusa da Çinli BYD ve Geely hızla arayı kapatıyor.

Mahfi Eğilmez: Gösteriş tüketimi

Mahfi Eğilmez: Gösteriş tüketimi

Piyasalarda Fed tedirginliği: Altın frene bastı

İsrail ve İran arasında yoğunlaşan çatışmaların daha geniş çaplı bir bölgesel çatışma korkusunu körüklemesi ve yatırımcıları güvenli liman varlıklarına yöneltmesiyle ons altın sabah erken saatlerde 2 ayın zirvesini gördü. ONS ALTINDA SON DURUM Erken …